Veckobrev

Denna vecka har vi fortsatt med vårt tema på alla vis. På idrotten så lekte vi roliga samarbetsövningar för att stärka vi-känslan i gruppen som är en viktig del för att må bra. Sedan fick barnen känna hur deras hjärtan dunkade snabbt och hårt efter leken. Då pratade vi om att hjärtat är en muskel som man kan träna till att bli starkare genom att låta det jobba hårt. Senare i veckan så kom vi in på det igen när barnen fick fundera på vad deras kropp behöver mer än bra mat som vi pratat om förra veckan. Barnen svarade att man måste dricka mjölk så skelettet blir starkt och ha muskler så kroppen inte ramlar ihop. Det ledde till att vi hade ett träningspass med armhävningar och situps och ett pass med Miniröris vilket var riktigt roligt!

Under veckan så har några av barnen kommit med önskemål om att vi ska gå förbi deras hus på promenaden efter lunch. Om det är så att ditt barn i stället vill ta med en bild på sitt hus och berätta om så får de gärna göra det. Det är också ett sätt att lyfta barnens självkänsla och därför ligger det inom vårt tema att må bra. Vi har också börjat samla pärlor vid varje promenad och när vi samlat 10 pärlor så blir det överraskning.

På torsdagens Kraft (Kraftfullt arbete mot mobbing) så lekte vi Gubben i lådan och pratade om att vi vuxna tycker att det är viktigt att pojkar och flickor behandlas lika och har samma möjligheter på vår skola. Barnen fick en hel del frågor som om både pojkar och flickor får vara på fotbollsplanen, i kuddrummet, om vi vuxna lyssnar och hjälper dem lika mycket osv. Det tyckte alla barn som var med. Flickorna tyckte däremot att pojkarna skriker mer och pojkarna tyckte att flickorna säger att de inte får vara i vissa rum på fria leken för att det är ”tjejrum”. Vi avslutade med att alla fick försöka namnge någon kompis som gjort dem glada den dagen och hur den kompisen i så fall gjort. ALLA barn berättade om hur någon som varit snäll mot dem under dagen och det värmde hjärtat att höra det, så vill vi att alla barn ska få känna varje dag!

Vårt arbete med språklig medvetenhet börjar ge effekt märker vi. Fler och fler börjar benämna bokstäver och ljud, att skriva ihop bokstäver till ord, att kommentera långa respektive korta ord och har fått en lust att skriva ord och namn på sina teckningar. Genom vårt arbetshäfte, apparna i ipaden och genom lekar och övningar kring språket så vill vi försöka utmana alla barn på den nivå de är. Naturligvis så är det långsiktiga målet att göra barnen till goda läsare. På sagostunden så ställer vi frågor till barnen kring texten för att utmana dem i läsförståelse.

Nästa fredag så kommer vi att lägga ut vårt sista veckobrev här på Edwise. Vår blogg kommer att ersätta det. Den når ni genom att klicka på denna länk Förskoleklassen på Öst eller genom att söka 2007a.emanuelskolan.se.

Åsa och Tina