Veckobrev

Så är ännu en härlig vecka i förskoleklassen till ända!

Språklig medvetenhet som vi har på morgnarna känns bra. Korsord, Ipads, bokstavslekar och olika aktiviteter med språkljud är en del som vi jobbat med denna vecka.  Det känns som att barnen är nöjda med att vi nu är delade betydligt mer i våra grupper under arbetspassen för att få det lugnare.  De är ordentligt aktiva när vi har språklig medvetenhet och precis så ska det ju vara- lustfyllt lärande!  Ni får gärna återkoppla till oss vad de säger hemma.

I onsdags så målade vi porträtt. Vi tittade på hur olika ansiktsformer vi alla har och försökte hjälpa varandra genom att beskriva. Barnen hade alldeles underbara beskrivningar: Du ser ut som ett hjärta, din haka är som en triangel som är upp och ner, du ser ut som en cirkel… Vi tittade på ögonfärg, hur våra munnar är formade osv. Riktigt fina bilder blev det.

I torsdags så hade vi som vanligt Kraft (hur vi är mot varandra). Vi pratade om hur vi kan samarbeta när man plockar undan efter fri lek och så fick de höra en berättelse om en flicka som gick i förskoleklassen. Berättelsen finns bifogad om ni vill läsa. Barnen fick rita smileys för att beskriva vilka känslor det tror att flickan hade i de olika situationerna. Det är sådana som de själva är i varje vecka och det är bra att lyssna hur de tänker olika när de ska rita vilket ger bra diskussioner barnen emellan samtidigt som vuxna kan fånga om om det finns oro.  Vi frågade också på Kraft hur de fungerat i matleden sedan vi bestämde i förra veckan att vi ska ha två matled vid lunch för att det ska bli lugnare. Barnen svarade och gav exempel på att det har blivit mindre knuffar nu.

Förra fredagen började vi med att utvärdera veckan tillsammans med barnen för att höra vad de tycker om det vi gjort och få deras synpunkter på vad vi kan göra bättre eller annorlunda. Samtliga barn tyckte att fria lek-passen varit roliga och känts bra förra veckan. Det gör att vi får bekräftelse i att vi gör rätt som avsätter tid till fri lek i princip varje dag. Våra arbetshäften tog de flesta av barnen också upp att de gillar. Barnen sa med att de gillar att vi har promenader. Vi frågade om de vill välja kompis själv att hålla i handen eller om vi ska bestämma. De flesta vill helst välja själv men fem barn sa att det är bra vi bestämmer alla fall i bland. Det är ju självklart en viktig reflektion för att oss att ta till oss utifrån trygghet. Vi bestämde i gruppen att det är viktigt att både barn och vuxna hjälps åt att se till så att alla har någon att hålla i handen

Tänk på att det är stängd dag för all skola och fritids (om man inte lämnat in om jourförskola) nästa fredag den 24 januari.

Vi vill informera om att Tina kommer att börja arbeta som förskolechef på Stenänga förskola i mars och därför kommer att jobba sista dagen i förskoleklassen den 4 mars.

Åsa och Tina